2013. február 23., szombat

Isten teremtett mindent??


Volt egyszer egy főiskolai tanár, aki híres volt a keresztyén hallgatókkal szembeni durva viselkedéséről. Minden félé első előadásán, megkérdezte, hogy van az évfolyamon vallásos hallgató, akit nem mulasztott el megszégyeníteni és hite miatt nevetségessé tenni.
Az egyik ilyen alkalommal, feltette  a szokásos kérdést, hogy van-e keresztyén az osztályban, és egy fiatal diák fel is tette  a kezét.
-Mondja fiam, maga szerint az Isten teremtett itt mindent? – kérdezte a professzor.
-Igen Uram! – felelte a diák.
De ha az istent teremtett mindent, akkor a Gonoszt is ő teremtette, és ha csak magunkból tudunk teremteni, akkor szükségképpen az Isten is gonosz.– felelt a professzor. A diák nem tudott erremit mondani, így a tanár elégedetten állapította meg, hogy ismét sikerült bebizonyítania, hogy a keresztyén hit csupán mítosz.
Ekkor azonban egy másik diák jelentkezett: – Föltehetek Önnek egy kérdést, Uram?
- Tegye – így a tanár. Ekkor a fiatalember felállt és így folytatta: – Uram létezik olyan, hogy hideg?
- Természetesen! De micsoda kérdés ez? Ön még soha nem fázott?
- Igazából Uram – vágott visza a diák -  a hideg nem létezik. Amit mi hidegnek tartunk az nem más mint a meleg hiánya. Csak azért találtuk ki a hideg fogalmát, hogy kifejezzük hogyan érzünk, amikor nincs meleg.
Majd így folytatta: – Uram! Létezik olyan, hogy sötét?
- Persze, hogy létezik!- hördült fel ismét a prof.
- Tulajdonképpen Uram, a sötété sem létezik. A sötét tualjdonképpen a fény hiánya, de mi megalkottuk a sötétség fogalmát azért, hogy kifejezzük, milyen az amikor nincs fény.
Végül a diák megkérdezte: - Uram létezik olyan, hogy Gonosz?
- Természetesen, hiszen erőszakot gyilkosságot látunk mindenhol a világon, és ezek a dolgok gonoszak.
- Igazából Uram, a gonosz sem létezik. A gonosz csupán az isten hiánya. A gonosz szó az Isten hiányát fejezi ki. Az isten ugyanis nem teremtett gonoszt. Teremtett viszont igazságot vagy szeretetet, amelyek ugynolyan valóságosan léteznek, mint a meleg és a fény. Gonosz tehát egyzserűen az az állapot, amikor az isten nincs jelen, csakúgy mint sötét van, amikor nincs fény és hideg van amikor nincs meleg.
A professzor erre nem tudott mit mondani.

Kontor Csaba fordítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése